Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

TACİKİSTAN CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZLIĞININ 32. YIL DÖNÜMÜ ANKARA`DA MUHTEŞEM BİR ŞEKİLDE KUTLANDI 

TACİKİSTAN CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZLIĞININ 32. YIL DÖNÜMÜ ANKARA`DA MUHTEŞEM BİR ŞEKİLDE KUTLANDI 
REKLAM ALANI
13.09.2023
A+
A-
TACİKİSTAN CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZLIĞININ 32. YIL DÖNÜMÜ ANKARA`DA MUHTEŞEM BİR ŞEKİLDE KUTLANDI
Tacikistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 32. yıl dönümü münasebetiyle Tacikistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi sayın Ashrafjon Gulov ev sahipliğinde Ankara `da bir özel otelde muhteşem bir şekilde Tacikistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 32. yıl dönümü kutlaması yapıldı.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Çok sayıda Türkiye `de bulunan Dünyanın Çeşitli ülke Büyükelçileri, Ülkemizden ve yurt dışından çok sayıda STK, İş Adamları, diplomatlar ve basın mensupları ile Tacikistan `dan gelen ünlü sanatçıların sahne aldığı Tacikistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 32. yıl dönümü Resepsiyonu başkent Ankara’da yerli ve yabancı kişilerin katılımı ile muhteşem bir şekilde yapıldı.
Gecede Tacikistan lezzetleri ve Tacik yemekleri ile Tacikistan ve Türkiye Milli Marşları okuması ile bir açılış konuşmasını yapan Tacikistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi sayın Ashrafjon Gulov konuşmasında şunları söyledi.
Tacikistan devletinin bağımsızlığı, Tacikistan halkının en kutsal ve en büyük başarısı, hayatımızın en değerli nimeti, genç ve yetişkin her vatandaşımızın gururu ve namusu, ülkemizin asil halkının tüm ilerlemelerinin ve başarılarının kaynağıdır.
Devletin bağımsızlığı, halkımızın Barış ve Ulusal Birlik Kurucusu, Ulusun Lideri, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları Emomali Rahmon’un önderliğinde ulusal bayrağı altında birleşerek, birçok ciddi problem ve sorunların üstesinden gelerek, aziz ülkemizi istikrarlı ekonomik ve sosyal kalkınma aşamasına ulaştırmak için eşsiz bir tarihi fırsat sağladı.
Bağımsızlık döneminde Tacikistan hükümeti yollar, köprüler, tüneller, hidroelektrik santraller ve yüzlerce küçük-büyük sanayi işletmeleri inşa ederek ülkenin modern iletişim altyapısını kurarak, birleşik bir enerji sistemi oluşturdu ve iletişim açısından 3 parçaya bölünmüş Tacikistan’ı birleştirip tranzit bir ülke haline getirildi.
Tacikistan Cumhuriyeti devleti başkanı Emomali Rahmon’un vizyoner politikası, Tacikistan ile dünyanın tüm ülkeleri arasındaki ilişkilerin kapsamlı ve güçlenmesine katkıda bulundu.
Tacikistan Cumhurbaşkanı’nın “açık kapılar” politikası sayesinde bugün Tacikistan dünyanın 180 ülkesiyle diplomatik ve dostane ilişkilere sahip olup 57 uluslararası ve bölgesel örgütün tam üyesidir.
Tacikistan’ın su, iklim ve buzulların korunması konularında lider ülke konumunu ve girişimlerini çoğu ülkenin kabul etmesinden ve bu yapıcı yolda bizimle iş birliği yapmasından memnuniyet duyuyoruz.
Devletimizin, özellikle etkili kuruluşlardaki rolü, güvenlik, istikrar, çevre ve iklim değişikliği gibi küresel ve bölgesel öneme sahip sorunların çözümünde etkili ve yapıcı olarak değerlendiriliyor.
Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ocak 1992 tarihinde Tacikistan’ın bağımsızlığını tanıyan ve ülkemizle diplomatik ilişkiler kuran ilk ülkelerden biridir.
İki ülkenin üst düzey liderleri arasındaki iyi ilişkiler, ülkelerimiz arasındaki siyasi ilişkilerin ve güvenin üst düzeyde olduğunun bir göstergesidir.
Bağımsızlık yıllarında Türkiye ile ilişkiler başta siyaset, ekonomi, sanayi, ticaret, kültür, eğitim, güvenlik vb. olmak üzere her alanda istikrarlı bir şekilde gelişmekte ve bunun gelecekte de olumlu olarak değerlendirilmesini umuyoruz. Elbette işbirliği potansiyeli ve olanakları tam olarak hayata geçirilmedi ve bu yönde daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor.
İki ülke halkları arasındaki ortak değerlerimiz, büyük alim ve dünya düşünürü Mevlana Celaleddin Belhi’nin yakından bağlantılı olan kültürel işbirliğimize uygun bir temel oluşturmaktadır.
Toplamda 1999-2022 yılları arasında Tacikistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 8,2 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bu göstergenin %75’inden fazlası Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılan mal ihracatımızdır.
Tacikistan barışçıl bir ülkedir ve halkı barış ve birliğin sağlanması için büyük çaba ve gayret harcamıştır.
Tacikistan, tüm anlaşmazlık ve çatışmaların barışçıl bir şekilde ve karşılıklı çıkarları dikkate alınarak çözülmesinden yanadır. Çünkü her devletin istikrarı ve ilerlemesi barış ve huzura bağlıdır.
6 Şubat 2023’te Türkiye’nin güneydoğu bölgelerinde meydana gelen şiddetli depremler nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberi, tüm Tacikistan halkında derin üzüntüye neden olmuştur.
Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderen ilk liderlerden biri olarak, doğal afet mağdurlarına temel ihtiyaçlar için insani yardım ve 50 kişiden oluşan Tacik kurtarma ekibi göndermiştir.
Bu trajedi, devletlerin yardım eli uzatma konusundaki dayanışmasını ortaya koymuş ve ülkelerin kin ve düşmanlığı bir kenara bırakıp böyle zor zamanlarda birbirlerine yardım etmeye çalışmaları gerektiğini bir kez daha kanıtlamıştır.
Burada Fars-Tacik halkının büyük şairi ve düşünürü Saadi Şirazi’nin şu sözlerini aktarmanın tam zamanıdır:
beni âdem aza-yı yek-digerend
ki der-âferineş zi-yek gevherend
çü uzvi be-derd âvered ruzigar
diger uzuvhâ ra nemaned karar
to ki ez mihneti digeran bi ğami
ne şayed ki named nehend ademi
Ademoğulları aynı vücudun uzuvlarıdırlar.
Zira aynı cevherden yaratılmışlardır.
Felek bir uzva elem getirirse,
öbürlerinin huzuru kalmaz.
Ey başkalarının acısıyla kaygılanmayan kişi,
sana insan demek yakışmaz! . ifadesini kullandı.
Geceye katılan konuklar muhteşem bir gece sonrası Tacikistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi sayın Ashrafjon Gulov` a teşekkür ettiler.
Geceye Katılan Misafirlere Tacikistan Yöresel Ürünleri, Tacik Pilavi, Kuru Yemişler ve Meyveler ikram edildi.
ABDULLAH YİĞİT-ANKARA
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.